Logo Szpitala Rozbudowa MCRIiR
Logo Szpitala

ROZBUDOWA MAŁOPOLSKIEGO CENTRUM
REUMATOLOGII, IMMUNOLOGII I REHABILITACJI
SZPITALA IM. J. DIETLA W KRAKOWIE


             W dniu 09.11.2010 r. miało miejsce uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego pod rozpoczętą rozbudowę Małopolskiego Centrum Reumatologii, Immunologii i Rehabilitacji Szpitala Specjalistycznego im. J. Dietla przy al. Focha w Krakowie.

           


Uroczystość uświetnili swoją obecnością:

 

Ksiądz dr  Infułat B. Fidelus

Archiprezbiter Bazyliki Mariackiej

 

Wojciech KOZAK

Członek Zarządu Województwa Małopolskiego

 

Marek SOWA

Członek Zarządu Województwa Małopolskiego

 

Anna MARSZAŁ

Dyrektor Departamentu Inwestycji Regionalnych Urzędu Marszałkowskiego

 

mgr inż. Alina JAMKA

Kierownik Oddziału w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie

 

mgr inż. Adam JĘDRZEJCZYK

Dyrektor Powiatowej Stacji Inspektora Sanitarnego


Prof. dr hab. Tomasz GRODZICKI

Dziekan Wydziału Lekarskiego CM UJ

 

dr hab.med. Andrzej MATYJA

Prezes Okręgowej Izby Lekarskiej w Krakowie

 

Borys Czarakcziew

Przewodniczący Rady Małopolskiej Okręgowej Izby Architektów

 

Barbara Filip

Prezes Stowarzyszenia Chorych na reumatyzm

 

Dr Jadwiga Szerla

 

Członkowie Rady Społecznej :

Andrzej PAWELEC

Leszek DOLNY

 

Prezes Zarządu MOSTOSTAL Warszawa

Jarosław Popiołek

 

Przedstawicie Regionalni MOSTOSTAL Warszawa

 

PROMEDIKON – projekt  

 Marcin Ćwik, Krzysztof Fornagiel

 

GP INWESTIM  - nadzór inwestorski – Janusz Góra, Leszek Boroń

 

Kierownictwo Szpitala

 

Przedstawiciele Jednostek współpracujących ze Szpitalem

 

Realizowana inwestycja ma na celu rozbudowę istniejącego Małopolskiego Centrum Reumatologii, Immunologii i Rehabilitacji Szpitala Specjalistycznego im. J. Dietla wybudowanego na początku XX wieku. Nowo zaprojektowana część budynku  będzie współtworzyć z istniejącym nowoczesny szpital na miarę XXI wieku, umożliwiający leczenie pacjentów na wysokim poziomie.

Zaprojektowane skrzydło budynku kształtem przypominające literę „L” składać się będzie z pięciu kondygnacji - trzech nadziemnych, przyziemia i poziomu garaży podziemnych. Obecna część budynku z nowym zostanie połączona na każdej kondygnacji nadziemnej wewnętrznym korytarzem. Komunikację pionową w nowej części budynku tworzyć będą 2 klatki schodowe, 1 winda ogólnodostępna, 2 windy techniczne, zaś w części starej 1 winda ogólnodostępna i 2 klatki schodowe.   

W obiekcie na poziomie przyziemia zlokalizowany został garaż i pom. techniczne.   Na niskim parterze: fizykoterapia, zakład diagnostyki obrazowej z RTG stacjonarnym i rezonansem magnetycznym, szatnie personelu i pacjentów, pomieszczenia techniczne, magazyny.

Na parterze : przychodnia z gabinetami lekarskimi, pracownie diagnostyczne, izba pzyjęć dla pacjentów przyjmowanych na oddziały łóżkowe, oddział dzienny rehabilitacji z pokojem wypoczynkowym po zabiegach, fizykoterapia, krioterapia.

Na I piętrze  – 2 oddziały po 27 i 6 łóżek.

Na II piętrze – 1 oddział -6 łóżek oraz sala pooperacyjna 4 stanowiskowa, blok operacyjny /2 sale operacyjne z pełnym zapleczem/.

Zastosowany podział obiektu pozwala w pełni wykorzystać powierzchnię szpitala i spełnić różnorakie funkcje wynikające z pracy  szpitala.

Obiekt zaprojektowano w technologii monolitycznej z wypełnieniem  układów szkieletowych ścianami z pustaków ceramicznych. Ściany zewnętrzne w poziomie piwnic i przyziemia, klatki schodowe i szyby windowe zaprojektowano jako monolityczne, żelbetowe. Posadowienie budynku stanowi monolityczna żelbetowa płyta fundamentowa. Na pokrycie obiektu zastosowano technologie „stropodachu odwróconego” i „dachu zielonego”.

W obiekcie zastosowano śluzy wyjściowo- wejściowe dla pacjentów i  śluzy wejściowo- wyjściowe dla personelu w celu wyeliminowania możliwych zakażeń. Śluza personelu rozbudowana jest o system czytników biometrycznych uniemożliwiających wejście osób trzecich na blok operacyjny.

Projekt przewiduje wyposażenie budynku w niezbędne podstawowe instalacje jak również w  instalację gazów medycznych składających się z tlenu, próżni, sprężonego powietrza oraz podtlenku azotu i odciągu gazów. Bezpieczeństwo personelu i przebywających pacjentów zapewni sygnalizacja zagrożenia pożarem, sygnalizacja zagrożenia zatruciem tlenkiem węgla, sygnalizacja wypływu gazów, oraz instalacja zachowania ciągłości zasilania wykorzystująca stację agregatu prądotwórczego zlokalizowaną na zewnątrz obiektu. 

W obrębie obiektu zastosowano szereg rozwiązań konstrukcyjno- technologicznych poprawiających komfort pracy personelu i jednocześnie pozwalających zwiększyć komfort obsługi pacjentów, tj. ciepłą sień z rampami dojazdowymi dla samochodu pogotowia ratunkowego, rampy wjazdu do garaży z przejazdem nad nimi ułatwiający dojazd do miejsc parkingowych.

 

Obiekt w pełni przygotowany jest na przyjęcie pacjentów niepełnosprawnych. Celem projektu jest umożliwienie leczenia schorzeń u większej ilości pacjentów z terenu Małopolski jak również z województw sąsiednich.

 

 

Parametry techniczne

Powierzchnia zabudowy istniejącego budynku 911,95 m2

Powierzchnia zabudowy projektowanego budynku 948,35 m2

Powierzchnia zabudowy całości 1860,30 m2

Powierzchnia uŜytkowa: 6897,36 m2

Kubatura: 31210,00 m3

Wysokość: 14,45 m

Długość elewacji wschodniej: 56,75 m

Długość elewacji północnej: 26,80 m

Długość elewacji południowej: 18,70 m

Ilość kondygnacji nadziemnych: 3

Ilość kondygnacji podziemnych: 2

W dobudowywanej części szpitala liczba łóżek wyniesie: 39 łóżek

Ilość miejsc parkingowych: 45 miejsc

 

Planowany Okres realizacji: 12.08.2010r. – 31.10.2012r.

 Wykonawca

Mostostal Warszawa S.A.

Generalny Projektant

Promedicon Biuro Konsultingowe

Rozwoju Budownictwa Służby Zdrowia Sp. z o.o.

30-868 Kraków, ul. Kurczaba 25

Główny projektant

Marcin Ćwik

Krzysztof Fornagiel

Nadzór inwestorski

G. P. Inwestim Sp. z o.o.

32-020 Wieliczka, Siercza 386

Adres inwestycji

Al. Marszałka Ferdinanda Focha 33,

30-119 Kraków


               W październiku 2012 roku zakończono rozbudowę Małopolskiego Centrum Reumatologii, Immunologii i Rehabilitacji przy al. Focha 33.       Utworzono Blok Operacyjny i Oddział Ortopedii oraz przeniesiono Przychodnię Przyszpitalną  z ul. Skarbowej 4.





powrót
 

wykonanie: progon.pl

Adres szpitala DietlaInformacje dla PacjentówKontakt i LokalizacjiaOferta Usług SzpitalaGodziny udzielania świadczeńCzas oczekiwania na Śwadczenia Zamówienia publiczneBiuletyn Informacji Publicznej Historia SzpitalaAdministracja SzpitalaOśrodek Recepcyjno Szkoleniowygaleria zdjęć